N-acetil-N-cisztein (NAC) Aminosav

A legutolsó blog cikkemben két kiváló kiegészítőről írtam egy blog cikket, a Glutation-ról és az Aktív Kókuszszén-röl, a cikkbe felhoztam egy harmadik kiváló kiegészítőt méghozzá az N-acetil-N-cisztein (NAC) aminosavat, de nem emeltem bővebben ki, csak egy keveset írtam róla

A cikkem nyilvánossá tétele után többen jelentkeztek, hogy szeretnének többet meg tudni a NAC antioxidáns kiegészítő aminosavról, úgy döntöttem, hogy keresek megfelelő forrást és ki kiegészítem a blog cikkeimet.

Elkezdtem mélyebben beásni magam a tanulmányokba, bekell vallanom nagy élvezettel csodálattal tanulmányoztam az összes tanulmányt a NAC-ró.

Egy idő után arra lettem figyelmes, hogy annyi tanulmánnyal rendelkezem, hogy elegendő lenne két cikk megírására is.

A cikkem különböző tanulmányokból raktam össze, a legjobb tudásom szerint, olvassátok élvezettel, ha valaki többet szeretne megtudni, mint mindig a cikknek a végén oda csatolom az összes linket az összes tanulmányáról.

Kedves olvasó, még mielőtt el kezded olvasni a NAC-ról szóló jegyzeteimet, cikkeimet, kérlek vedd figyelembe, hogy mindent, amit leírok és mindent, amit megosztók tanulmányokból, tapasztalt kutatók, professzorok, doktorok és tapasztalt szakemberektől erednek és igen én magam is tanulom, kipróbálom és használom.

Fontos tudnod, hogy bármit is továbbitok a videóimon keresztül a cikkeim vagy bármilyen más platformon, kérlek győződjen és döntse el mindenki személyesen, hogy használni fogja vagy nem, amiket bemutatok, fontos tudni mindenkinek más a genetikája az életkörülménye, mindenki saját maga felelős az életéjért.

Én csak továbbítom és tanácsolom szeretettel, odaadással a BIOHACKER életmódot.

Bárki, aki szeretné el tudja érni, hogy egy TELE ENERGIÁVAL, BOLDOG, KIEGYENSÚLYOZOTT, EGÉSZSÉGES, HOSSZÚ DE MINŐSÉGI ÉLETET TUDJON ÉLNI.

 • N-acetil-L-cisztein aminosav

A NAC vagy másképp N-acetil-L-cisztein aminosav azért vált népszerűvé, mert képes csökkenteni a légúti megbetegedéseket.

Az eldsődleges tudnivaló az N-acetil-L-ciszteinröl (NAC) hogy az egyik legkiválóbb antioxidáns kiegészítők közzé tartozik, fontos tudnivaló, hogy segít előállítani a C-Vitamin támogatásával a testünkben a Glutation megemelkedését, másképp fogalmazva helyreállítja a sejtek glutationját.  

A Glutation egy kulcsfontosságú antioxidáns, az életkor előrehaladtával csökken a szervezetünkből.

A tanulmányok szerint az N-acetil-N-cisztein (NAC) csökkenti az agy öregedését és a neurodegeneratív (az idegek károsodása, az agy funkció csökken) betegségek kockázatát.

Fejlett agyi képalkotó technológia segítségével a tudósoknak kinyílt egy lehetőség, hogy mélyebben szemügyre tudják venni a NAC aminosav kiváló tulajdonságait, méghozzá megállapították, hogy a

NAC egyszeri adagú infúziója és mint ahogy már említettem, megemeli a testünkben levő Glutationt egészséges és krónikus betegségben levő személyeknél egyaránt.

Más tanulmányok ki mutatták, hogy a NAC képes megvédeni az agyműködést idősebb korábban is és potenciálisan csökkenti az idegkárosodást.

Ahogy az ember öregszik egyre jobban csökken a testünkben a Glutation színt, ezáltal a szövetek sebezhetővé válnak az oxidatív stresszel és egyéb krónikus betegségek kialakulásával szemben.

Ahogy a glutation csökken, párhuzamosan gyengül a testünk védekezőképessége és sokkal érzékenyebbek leszünk az oxidatív stressz károsodásra.

Ha a testünkben magasabb az oxidatív stressz könnyebben hozzájárulunk a kognitív diszfunkcionális megbetegedés előrehaladásához.    

Boncolási vizsgálatok ki mutatták, hogy enyhe Kognitív betegségbe és Alzheimer-korba szenvedett betegékeknél az agy bizonyos területén a Glutation szint túlságosan lecsökkent.

A tudósok megállapították, hogy nem csak Kognitív és Alzheimer-korba szenvedő betegeknél csökkent a Glutation színt hanem Parkinson-korban, Skizofrén, bipoláris és sőt súlyos depresszióban szenvedőknél is.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a NAC nagy hatással van a Glutation színt növelése a szervezetünkbe.

Állatkísérletekben ki mutatták, hogy a NAC növeli az agyunkban a Glutation szintet.

Egy embereken végzet vizsgálatban, mágneses spektroszkópiát használtak, a spektroszkóp technológia képes megállapítani egyes vegyületek koncentrációját élő személyek agyában.

A vizsgálatba NAC-aminosavat infúzióztak élő személyekbe és az agyi glutation szint körülbelül 43%-ra növekedet a kiindulási értékhez viszonyítva.

A vizsgálatokat elvégezték Parkinson-kórban szenvedő betegeken is és a glutation szint a beteg alanyoknál még magasabbra emelkedett méghozzá átlagosan 55%-os volt.

A vizsgálatok azt is ki mutatták, hogy testben a vér antioxidáns státusza is jelentősen megnőtt.

Neurotranszmitterek (Biomlekulák- Információkat továbbítanak az egyik idegsejtből a másikba)

Neurotranszmitter típusok

-Dopamin

-Szerotonin

-Noradrenalin

-Adrenalin

-Glutamát

-GABA (Gamma-aminosavak)

-Acetilkolin

Egyes tanulmány ki mutatta, hogy az N-acetil-N- cisztein (NAC) jótékony hatással van néhány Neurotranszmitter és azok aktivitására.

A glutamát az egyike a testünkben levő. Neurotranszmitter ami az agyunkban van jelen, létfontosságú szerepet tölt be a felismerésében, a tanulásban, a memória és még sok másban.

A nem megfelelő glutamát a Neurotranszmisszióval kapcsolatos problémák azonban az idegrendszer számos rendelleneségében fordulnak elő.

Egy nagyon fontos glutamátreceptor az (NMDA) receptor esetében kimutatták, hogy a glutation szintjének növelésével és más mechanizmusokon keresztül a NAC segíthet ennek a glutamátreceptornak a működését és javíthat a glutamát jelátviteli egyensúlyát.

A Homociszteinszint csökkentése.

A Homocisztein egy kéntartalmú aminosav és egy nagyon mérgező aminosav.

A homocisztein emelkedett szintje érelmeszesedést okozhat, ami be tudja indítani a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását.

Tanulmányok ki mutattatták, hogy nem a NAC csökkenteni képes a testünkben megemelkedett Homocisztein mérgező aminosavat is.

Az idősebb korban gyakori az emelkedett Homociszteinszint a testünkben, klinikai vizsgálatok ki mutatták, hogy a NAC kiegészítő fogyasztásával, segítségével képesek vagyunk csökkenteni a Homociszteint aminosavat a testünkben.

A vizsgálatokat 600 mg és 4000 mg között végezték el, minél nagyobb adagot használtak annál jobban csökkent a Homocisztein aminosav a betegek testében.

Agykárosodott állatok tanulmányozásában is bevetették a NAC alkalmazását.

Íme néhány példa erre:

-Egereknél a koogníció javulását vették észre.

-Egereknél a tanulás-emlékezett zavarok megelőzésében történt javulás.

-Egereknél csökkent az infarktus, valamint javult a neurológiai funkciók.

-Patkányok tanulmányozásában Parkinson kort tudták csökkenteni a tudósok a NAC használatával.

-Egyes féregfajtákon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a NAC meghosszabbítja a férgek élettartalmát.

Jelenleg is folynak nagyon sok tanulmányok a NAC-al való kísérletek az agyhoz kapcsolódó állapotok kezelésére, Alzheimer-kora, de már vannak ígéretes tanulmányok más agyi betegségek megelőzésében a NAC használatával.

Végezetül szeretném még hozzá fűzni.

Bármennyi tanulmány, bármennyi eredményes kísérletek is jelenek meg a jövőben, egy biztos a mostani nyilvános tanulmányok bizonyítja a kitűnő jó tulajdonságát az N-acetil-N-cisztein (NAC)-nak.

És te mikor kezded el a NAC kiegészítő használatát?

Hivatkozások:

 1. Wei J, Pang CS, Han J, et al. Effect of Orally Administered N-Acetylcysteine on Chronic Bronchitis: A Meta-analysis. Adv Ther. 2019 Dec;36(12):3356-67.
 2. Zhang RH, Li CH, Wang CL, et al. N-acetyl-l-cystine (NAC) protects against H9N2 swine influenza virus-induced acute lung injury. Int Immunopharmacol. 2014 Sep;22(1):1-8.
 3. Purwanto B, Prasetyo DH. Effect of oral N-acetylcysteine treatment on immune system in continuous ambulatory peritoneal dialysis patients. Acta Med Indones. 2012 Apr;44(2):140-4.
 4. Zhang Q, Ju Y, Ma Y, et al. N-acetylcysteine improves oxidative stress and inflammatory response in patients with community acquired pneumonia: A randomized controlled trial. Medicine (Baltimore). 2018 Nov;97(45):e13087.
 5. Sekhar RV, Patel SG, Guthikonda AP, et al. Deficient synthesis of glutathione underlies oxidative stress in aging and can be corrected by dietary cysteine and glycine supplementation. Am J Clin Nutr. 2011 Sep;94(3):847-53.
 6. Perez LM, Hooshmand B, Mangialasche F, et al. Glutathione Serum Levels and Rate of Multimorbidity Development in Older Adults. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2020 May 22;75(6):1089-94.
 7. Holmay MJ, Terpstra M, Coles LD, et al. N-Acetylcysteine boosts brain and blood glutathione in Gaucher and Parkinson diseases. Clin Neuropharmacol. 2013 Jul-Aug;36(4):103-6.
 8. Tardiolo G, Bramanti P, Mazzon E. Overview on the Effects of N-Acetylcysteine in Neurodegenerative Diseases. Molecules. 2018 Dec 13;23(12).
 9. Ansari MA, Scheff SW. Oxidative stress in the progression of Alzheimer disease in the frontal cortex. J Neuropathol Exp Neurol. 2010 Feb;69(2):155-67.
 10. Mandal PK, Shukla D, Tripathi M, et al. Cognitive Improvement with Glutathione Supplement in Alzheimer’s Disease: A Way Forward. J Alzheimers Dis. 2019;68(2):531-5.
 11. Do KQ, Trabesinger AH, Kirsten-Kruger M, et al. Schizophrenia: glutathione deficit in cerebrospinal fluid and prefrontal cortex in vivo. Eur J Neurosci. 2000 Oct;12(10):3721-8.
 12. Fitzmaurice PS, Ang L, Guttman M, et al. Nigral glutathione deficiency is not specific for idiopathic Parkinson’s disease. Mov Disord. 2003 Sep;18(9):969-76.
 13. Jha N, Jurma O, Lalli G, et al. Glutathione depletion in PC12 results in selective inhibition of mitochondrial complex I activity. Implications for Parkinson’s disease. J Biol Chem. 2000 Aug 25;275(34):26096-101.
 14. Tenorio M, Graciliano NG, Moura FA, et al. N-Acetylcysteine (NAC): Impacts on Human Health. Antioxidants (Basel). 2021 Jun 16;10(6):967.
 15. Gawryluk JW, Wang JF, Andreazza AC, et al. Decreased levels of glutathione, the major brain antioxidant, in post-mortem prefrontal cortex from patients with psychiatric disorders. Int J Neuropsychopharmacol. 2011 Feb;14(1):123-30.
 16. Farr SA, Poon HF, Dogrukol-Ak D, et al. The antioxidants alpha-lipoic acid and N-acetylcysteine reverse memory impairment and brain oxidative stress in aged SAMP8 mice. J Neurochem. 2003 Mar;84(5):1173-83.
 17. Gilbert KR, Aizenman E, Reynolds IJ. Oxidized glutathione modulates N-methyl-D-aspartate- and depolarization-induced increases in intracellular Ca2+ in cultured rat forebrain neurons. Neurosci Lett. 1991 Nov 25;133(1):11-4.
 18. Varga V, Jenei Z, Janaky R, et al. Glutathione is an endogenous ligand of rat brain N-methyl-D-aspartate (NMDA) and 2-amino-3-hydroxy-5-methyl-4-isoxazolepropionate (AMPA) receptors. Neurochem Res. 1997 Sep;22(9):1165-71.
 19. Kumar A. NMDA Receptor Function During Senescence: Implication on Cognitive Performance. Front Neurosci. 2015 2015-December-16;9(473):473.
 20. Baker DA, Madayag A, Kristiansen LV, et al. Contribution of cystine-glutamate antiporters to the psychotomimetic effects of phencyclidine. Neuropsychopharmacology. 2008 Jun;33(7): 1760-72.
 21. Berk M, Malhi GS, Gray LJ, et al. The promise of N-acetylcysteine in neuropsychiatry. Trends Pharmacol Sci. 2013 Mar;34(3):167-77.
 22. Deepmala, Slattery J, Kumar N, et al. Clinical trials of N-acetylcysteine in psychiatry and neurology: A systematic review. Neurosci Biobehav Rev. 2015 Aug;55:294-321.
 23. Ooi SL, Green R, Pak SC. N-Acetylcysteine for the Treatment of Psychiatric Disorders: A Review of Current Evidence. Biomed Res Int. 2018;2018:2469486.
 24. Bavarsad Shahripour R, Harrigan MR, Alexandrov AV. N-acetylcysteine (NAC) in neurological disorders: mechanisms of action and therapeutic opportunities. Brain Behav. 2014 Mar;4(2):108-22.
 25. Hildebrandt W, Sauer R, Bonaterra G, et al. Oral N-acetylcysteine reduces plasma homocysteine concentrations regardless of lipid or smoking status. Am J Clin Nutr. 2015 Nov;102(5):1014-24.
 26. Ventura P, Panini R, Abbati G, et al. Urinary and plasma homocysteine and cysteine levels during prolonged oral N-acetylcysteine therapy. Pharmacology. 2003 Jun;68(2):105-14.
 27. Kuo HK, Sorond FA, Chen JH, et al. The role of homocysteine in multisystem age-related problems: a systematic review. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2005 Sep;60(9):1190-201.
 28. Seshadri S, Beiser A, Selhub J, et al. Plasma homocysteine as a risk factor for dementia and Alzheimer’s disease. N Engl J Med. 2002 Feb 14;346(7):476-83.
 29. Smith AD, Refsum H, Bottiglieri T, et al. Homocysteine and Dementia: An International Consensus Statement. J Alzheimers Dis. 2018;62(2):561-70.
 30. Hultberg B, Andersson A, Masson P, et al. Plasma homocysteine and thiol compound fractions after oral administration of N-acetylcysteine. Scand J Clin Lab Invest. 1994 Oct;54(6):417-22.
 31. Yilmaz H, Sahin S, Sayar N, et al. Effects of folic acid and N-acetylcysteine on plasma homocysteine levels and endothelial function in patients with coronary artery disease. Acta Cardiol. 2007 Dec;62(6):579-85.
 32. Costa M, Bernardi J, Fiuza T, et al. N-acetylcysteine protects memory decline induced by streptozotocin in mice. Chem Biol Interact. 2016 Jun 25;253:10-7.

Közzétéve: leosgumikacsa

Sziasztok, a nevem Csaba en 39 eves vagyok, es egy igazi Biohacker eletet elek. Jelenleg Nematorszagban elek kedves Felesegemel. 2019-ben ismerketem meg a Biohack eletstilusrol, es rögtön bele szertem ebbe az eletstilusba.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: